Wortelkanaalbehandeling

De endodontologie is het vakgebied dat zich binnen de tandheelkunde bezighoudt met wortelkanaalbehandelingen, ook wel zenuwbehandelingen genoemd. Een wortelkanaalbehandeling wordt ingezet wanneer er sprake is van pijn of een ontsteking van het wortelkanaal.

De wortels van tanden en kiezen zorgen ervoor dat de tand of kies in de kaak blijft zitten. In de wortel zit(ten) een of meerdere kanalen met zenuwen en kleine bloedvaten. De inhoud van het kanaal kan gaan ontsteken als gevolg van een diep gaatje of trauma. Een wortelkanaalbehandeling is dan noodzakelijk.

Na het uitvoeren van de wortelkanaalbehandeling is de tand of kies groot gevuld en toch enigszins verzwakt. Daardoor kan de kies makkelijker breken. Vaak wordt daarom, door ons, geadviseerd om een kroon op het element te laten zetten.

Voorafgaand wortelkanaalbehandeling

Na wortelkanaalbehandeling

Hoe gaat de behandeling in zijn werk?

We maken een plan op maat, maar globaal is dit onze aanpak

Bij het uitvoeren van een wortelkanaalbehandeling wordt er van bovenaf in de tand geboord om bij het wortelkanaal te kunnen komen. Vervolgens wordt  de binnenkant van de wortels leeg en schoon gemaakt met een vijltje. Dit gebeurt meestal onder verdoving. Is het wortelkanaal schoon? Dan vullen we het kanaal op met een cement en een rubberachtig stiftje. Vaak zijn er twee behandelingen nodig en zal het definitief vullen in de tweede afspraak gebeuren. In de tijd tussen de eerste en tweede afspraak krijgt u een tijdelijke vulling.

 •  

  Eerste behandeling

  Tijdens de eerste fase verwijderen we de ontstoken zenuw en bloedvaten. Hierna wordt een bacteriedodende pasta ingesloten en een tijdelijke vulling gemaakt. U kunt nog een aantal dagen napijn ervaren, maar de erge pijn moet weg zijn.

 •  

  Tweede behandeling

  Gedurende de tweede behandeling worden de wortelkanalen gevuld met een definitieve vulling. Aan het eind van de behandeling wordt nog een Röntgenfoto gemaakt, om de tand of kies te kunnen volgen in de tijd en goede nazorg te leveren.

 •  

  Nazorg

  Na de behandeling kan de kies nog iets gevoelig zijn, maar de scherpe pijn zou weg moeten zijn. U kunt hiervoor gerust een pijnstiller nemen. Na twee tot vier weken zou u weer normaal op de kies/tand moeten kunnen kauwen.

Bekijk de beschikbare tijden