• We kunnen niet wachten om je te zien!

Doorzoek de site

Met deze handige zoekfunctie

Veelgestelde vragen

Heeft u een vraag? Wellicht kunt u in dit overzicht van veelgestelde vragen direct het antwoord vinden. Mocht u op de website niet het antwoord vinden, neem contact met ons op.

Binnen Mondzorgcentrum Winschoten maken wij voor bijvoorbeeld het verwijderen van tandsteen gebruik van preventieassistentes en mondhygiënisten. Preventieassistentes zijn opgeleid om instructies te geven en tandsteen te verwijderen dat zichtbaar boven het tandvlees aanwezig is. Mondhygiënisten hebben een veel breder profiel. Zij mogen naast het verwijderen van zichtbaar tandsteen, ook tandsteen verwijderen dat zich onder het tandvlees bevindt. Tevens zijn zij opgeleid om eenvoudige restauraties te mogen maken.

Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat elektrische tandenborstels effectiever zijn dan een handtandenborstel. De elektrische borstel maakt snellere en verschillende borstelbewegingen en reinigt daarom in dezelfde tijd het gebit beter dan een handtandenborstel.

Om eerlijk te zijn: zolang er fluoride in zit zijn het allemaal goede tandpasta’s. De fluoride zorgt ervoor dat we beter beschermd zijn tegen gaatjes, voor de rest zitten de verschillen met name in de smaak. Wel is het zo dat sommige tandpasta’s beter zijn bij gevoelige tanden of tanderosie. Iemand die daar bijvoorbeeld last van heeft kan dan baat hebben bij gebruik van bepaalde merken. Vraag je tandarts om advies.

De avond- en/of weekenddienst van de tandartsenkring Oldambt en omstreken is bereikbaar buiten openingstijden van de praktijk. In de spoeddienst wordt alleen spoedhulp verleend door de tandartsen, bijvoorbeeld bij ernstige pijn, ongevallen of nabloedingen. Voor de andere hulp dan spoedhulp dient u zich, tijdens openingstijden van de praktijk, te wenden tot uw eigen tandarts.

Een slechte adem komt meestal door bacteriën in uw mond. Die bacteriën maken van etensresten gassen, zoals zwavel. Deze gassen ruiken vies en zorgen voor een slechte adem.

Bacteriën bevinden zich bijvoorbeeld op uw tong (als een wit of geel laagje), in etensresten tussen uw tanden en kiezen en in gaatjes onder een vulling of kroon. Door roken en alcohol drinken kan uw adem ook vies ruiken.

De kans op een slechte adem is groter ’s nachts en als u lang niks eet. Uw mond is dan droog en dat is perfect voor bacteriën om gassen te maken. Als u wat eet of drinkt, maken de bacteriën minder gassen. Een slechte adem kan ook komen door stress, maagklachten, medicijnen of als er maagzuur uit uw maag omhoog komt tot in uw mond of keel.

De tandarts onderzoekt de mond met een spiegeltje en een sonde. Hiermee kan de tandarts alleen de buitenkant van de tanden en kiezen en het tandvlees zien. Cariës (gaatje) ontstaat vaak tussen de kiezen of onder een bestaande vulling. Deze plekken zijn moeilijk te onderzoeken. Om cariës vroegtijdig te ontdekken, is het nodig om regelmatig controlefoto’s (bitewings) te maken.

Als er cariës in een tand of kies zit of als uw kies afbreekt, dan kan uw tandarts dit restaureren met een vulling, die vrijwel altijd een witte composietvulling is. Een vulling zorgt er voor dat u weer goed kan kauwen en voorkomt verdere (pijn)klachten. Als cariës vrij uitgebreid is, oftewel zich dicht bij het zenuw van de tand/kies bevindt, kan de tand of kies na het vullen wat gevoelig zijn. Na vier tot zes weken moet dit overgaan. Nemen de klachten niet af of wordt de gevoeligheid erger, neem dan contact op met de praktijk.

Het is belangrijk dat uw kind tijdig naar de tandarts gaat. Dit bevordert niet alleen een gezonde ontwikkeling van het gebit, maar het verkleint ook angst op latere leeftijd. Daarom raden wij aan om uw kind vanaf het doorbreken van het eerste tandje mee te nemen op controle. U kunt uw kind meenemen naar uw eigen halfjaarlijkse controle. Zo ziet uw kind dat u zelf ook in de stoel ligt en dat er niets vervelends gebeurt.

Op de orthodontiepagina kunt u antwoord vinden op diverse ongemakken die u kunt ervaren bij het dragen van een beugel.

“Wij leveren eerlijke tandheelkunde van hoge kwaliteit aan de mensen in Oost-Groningen. Daarvoor hebben wij een team met vriendelijke en gedreven mensen. Zo kunnen wij alle facetten van de tandheelkunde leveren aan jong en oud.”

Handige informatie

Informatie tabbladen

Middels tabbladen kunt u informatie raadplegen over de volgende onderwerpen:

Betalen

Verwijzers

Klachten

Spoedgevallendienst

Mondzorgcentrum Winschoten
Vincent van Goghlaan 4a
9671 CK Winschoten
info@mzcw.nl
0597 412 323
0597 415 052

Maandag t/m vrijdag: 08:00-17:00
Lunchpauze: 12:00-13:00
Spoed buiten openingstijden

Kom langs

Ma t/m vrij: 08:00 – 17:00
Lunchpauze: 12:00 – 13:00
Mondzorgcentrum Winschoten
Vincent van Goghlaan 4a
9671 CK Winschoten
info@mzcw.nl
0597 – 412 323
0597 – 415 052
Spoed buiten openingstijden

Bekijk de beschikbare tijden